We hebben binnen Nienoord Spoorwegen een aantal mooie plannen voor de toekomst. Na de aanleg van de Zuidtak van de Parkroute met het nieuwe station Nienoord Zuid, staan er al weer nieuwe plannen en werkzaamheden op stapel. We zijn er trots op dat we daar hier al een beetje van kunnen laten zien.

 

Nieuwe Locomotieven, nieuwe rijtuigen

Met de locomotieven SS793 en de NS3744 beschikt Nienoord Spoorwegen sinds kort over een 2-tal nauwkeurige replica’s van stoomlocomotieven die vroeger belangrijke treinen op het Nederlandse spoorwegnet trokken. In de loop van seizoen 2024 zullen deze locomotieven ingezet gaan worden op onze parkroute. Voorlopig zullen zij treinen trekken die bestaan uit de bestaande personenrijtuigen van Nienoord Spoorwegen.

De volgende stap is om rijtuigen te bouwen die historisch gezien passen bij de locomotieven. Voor de SS793, die gebouwd is in de toestand van 1920 is een trein voorzien bestaande uit rijtuigen die in 1920 daadwerkelijk achter deze loc dienst deden. Loc 3744 is weliswaar oorspronkelijk gebouwd in 1911, maar is gebouwd in de uitvoering waarin deze in 1932 dienst deed. Ook daar moet in de toekomst een passende trein uit 1932 achter komen.

De Trein naar Groningen

De locomotieven van de serie SS700/NS3700 waren talrijk en hebben in hun 48 jaar lange actieve leven met vele verschillende rijtuigen en goederenwagens door Nederland gereden. Om tot historisch kloppende treinsamenstellingen te komen is het zaak om uit te gaan van een bestaande trein. In beide gevallen hebben we ervoor gekozen om de trein van de Randstad naar Groningen als uitgangspunt te nemen.