Loc NS3744 in de Standgroene kleurstelling van 1932.Loc NS3744 in de Standgroene kleurstelling van 1932.

Na jaren van historisch onderzoek, ontwerpen en bouwen heeft Nienoord Spoorwegen 2 nauwkeurige replica’s van vroegere Nederlandse stoomlocomotieven in gebruik genomen.

We kunnen het ons bijna niet meer voorstellen, maar nog geen honderd jaar geleden waren de spoorwegen de belangrijkste vervoersmogelijkheid in ons land. Van één van de belangrijkste typen stoomlocomotieven die Nederland toen kende, de serie 700 van de Staatspoorwegen, vanaf 1921 de serie NS 3700 genaamd, is nog maar één exemplaar bewaard gebleven in het Spoorwegmuseum te Utrecht, maar dan wel statisch, koud en zonder bijpassende trein.

Nienoord Spoorwegen is er daarom trots op om een 2-tal volledig werkende replica’s van deze iconische locomotieven te kunnen laten zien, zij het in een wat kleinere schaal; 1:5,5. Desalniettemin zijn het indrukwekkende apparaten die zo’n 1000 Kg per stuk wegen. Deze nauwkeurige replica’s zullen straks wekelijks rijdend te zien zijn, voortbewogen middels kolen en stoom.

Om de beide locomotieven historisch kloppend te kunnen maken zijn de oorspronkelijke bouwtekeningen gebruikt, en een keur aan documentatie en literatuur waaruit blijkt welke wijzigingen deze locomotieven in de loop der jaren ondergingen en waarom. Eén locomotief is gebouwd in de uitvoering waarin deze in 1920 bij de Maatschappij ter exploitatie van Staatspoorwegen in dienst kwam. Het andere exemplaar laat zo’n zelfde machine zien in de toestand waarin deze in 1932 rond reed.

Loc SS793 in originele kleurstelling, ruim 100 jaar na dato.Loc SS793 in originele kleurstelling, ruim 100 jaar na dato.

Wat het extra speciaal maakt is dat met de presentatie van loc SS793 voor het eerst in ruim 90 jaar weer te zien is hoe kleurrijk en fraai gedecoreerd de locomotieven in vroeger jaren eigenlijk waren. Nadat de staatspoorwegen in 1921 waren overgegaan op een vrij donker standgroen met zwart kleurenschema, is de oorspronkelijke appelgroene uitmonstering nooit meer te zien geweest. Tot nu toe! Aan het reconstrueren en uitvoeren van dit kleurenschema is de grootst mogelijke zorg besteed. Kijk bijvoorbeeld eens naar de prachtige witte en helderrode biesjes die om verschillende kleurvlakken geschilderd zijn.

Rijtuigen

In de loop van seizoen 2024 zullen de nieuwe locomotieven ingezet gaan worden op onze parkroute. Voorlopig zullen zij treinen trekken die bestaan uit de bestaande personenrijtuigen van Nienoord Spoorwegen.

De volgende stap is om rijtuigen te bouwen die historisch gezien passen bij de locomotieven. Voor de SS793, die gebouwd is in de toestand van 1920 is een trein voorzien bestaande uit rijtuigen die in 1920 daadwerkelijk achter deze loc dienst deden. Loc NS3744 is weliswaar oorspronkelijk gebouwd in 1911, maar is gebouwd in de uitvoering waarin deze in 1932 dienst deed. Ook daar moet in de toekomst een passende trein uit 1932 achter komen.

Museum

Het realiseren van deze prachtige replica’s maakt deel uit van een grotere ontwikkeling van Nienoord Spoorwegen. Al jaren wordt er door onze vrijwilligersorganisatie met veel overgave gewerkt aan het tot stand brengen van een railmuseum dat als doel heeft om de bezoeker het spoorwegbedrijf te laten ervaren zoals dit in de vorige eeuw functioneerde. Of het nou gaat om bruggen, gebouwen, seinpalen of treinkaartjes, alles is zo natuurgetrouw mogelijk gebaseerd op dit thema. Eventuele concessies die gedaan worden aan de authenticiteit zijn vooral terug te voeren op het feit dat dit verschaalde spoorwegbedrijf echte mensen vervoert. Jaarlijks stappen en zo’n 130.000 personen in de treinen om het functioneren van het vroegere spoorwegbedrijf zelf aan den lijve te kunnen ondervinden.

23-10-2022 - Als onderdeel van de afname van de nieuwe locomotieven uit de serie 3700 werd er op 13 oktober voor het eerst proefgereden met loc NS3744. Samen met Charles Ball en zijn zoon Luca (de derde generatie!) werd de loc runstig en met zeer veel zorg en aandacht onder stoom gebracht. Allerlei details van de werking en smering van de loc werden grondig besproken en uitgeprobeerd. Even voor elf uur was het zo ver; Ronald reed de eerste meters op Nienoords grond met loc NS3744! 

View the embedded image gallery online at:
https://www.nienoordspoorwegen.nl/nieuws#sigProId64961e4727
En wat een prachtige machine is dit geworden! De details waarmee deze loc gebouwd is, in de kleur en uitvoering zoals deze in 1932 op de baan reed is werkelijk indrukwekkend. De originele NS3744 werd in 1911 gebouwd door Werkspoor en kwam toen in dienst onder nummer SS738. Alle modificaties die in de periode 1911-1932 in het origineel zijn doorgevoerd zijn ook te zien in dit replica op schaal 1:5,5. De komende tijd zullen beide locs meer proefritten gaan rijden op ons spoor.

Wil je meer weten over de details van deze prachtige locomotieven, lees dan de artikelen over de tenderbellen, stoomfluiten en de locomotieflantaans nog eens.

23-10-2022 - Op 11 oktober werd en een lang verwacht cadeautje bezorgd bij Nienoord Spoorwegen. De nieuwe locomotieven uit de serie 3700 waar een paar jaar aan gewerkt is in Zwitserland! Aan het begin van de middag arriveerde het transport bij de rolpoort van station Zuid. De vracht werd met veel zorg uitgeladen met behulp van het nieuwe heftafel en voorzichtig over het spoor naar Nienoord Centraal vervoerd. Daar kregen de vrijwilligers van Nienoord Spoorwegen aan het begin van de avond de locs voor het eerst in vol ornaat te zien! Wat een feest!!

View the embedded image gallery online at:
https://www.nienoordspoorwegen.nl/nieuws#sigProId54e09655d1
Wil je meer weten over de bouw van deze prachtige locomotieven, lees dan vooral de serie artikelen elders op deze website.

Naar boven